Vyberte stranu

Petičný výbor považuje za zodpovedné vyjadriť svoj názor na koncové vybavenie  PETÍCIE “Verejná výzva na úpravu termínu valorizácie VD” ktorá prebehla od 2.8. do 4.9.2022  (https://www.peticie.com/a/371633).

 ……     Nielen na tomto webe ale i iných blogoch sme písali o probléme, ktorý riešia výsluhoví dôchodcovia. Ich snaženie vyústilo do podania petície, ktorej výsledok bol 14.11.2022 z ministerstva vnútra doručený petičnému výboru.
S týmto záverom: 
“Na základe všetkého doteraz uvedeného Vašu petíciu odbor považuje za neopodstatnenú. Obdržaním tohto oznámenia o spôsobe vybavenia petície považuje petíciu za vybavenú. S pozdravom JUDr. Peter Bogáň riaditeľ odboru”
……..Z úcty ku všetkým, podporovateľom chceme uviesť, že spôsob a forma riešenia petície tzv. kompetentnými orgánmi MO a MV SR, podľa nás vôbec nemala za cieľ riešiť podstatu problému, ale ich cieľom bolo vybaviť 2 listy papiera, ktoré mali názov petícia. Opierame sa o tieto fakty.


  1. Už v Dôvodovej správe k návrhu zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorý bol v roku 2002 prejednaný v NR SR ako parlamentná tlač č. 1379 a celý materiál je prístupný po kliknutí https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx? sid=zakony/zakon&ZakZborID=13&CisObdobia=2&CPT=1379  je jasne napísané, že zákonodarca chce aby sa dôchodky civilné aj výsluhové zvyšovali v rovnakom termíne. Vtedy (rok 2002) to bol 1.júl. a teraz (rok 2022) by to jednoznačne mal byť 1. január. Lebo už v roku 2009, parlament zmenil termín zvyšovania dôchodkov na 1.1.

  2. Z doteraz nevysvetlených dôvodov, sa už tento termín nedostal aj do zákona 328/2002 Z. z. a tak táto anomália trvá stále. A preto bola 2.8.2022 vyhlásená naša petícia, ktorú podporilo 3 386 osôb. Ministerstvo obrany ju obdržalo 22.9.2022.
    a už 30. 9. 2022 oznámilo petičnému výboru jej vybavenie. Kde píše asi toto. Predmet petície sa týka návrhu na prijatie novely zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 328/2002 Z. z.“), ktorou by došlo k zjednoteniu termínu valorizácie dôchodkových dávok z osobitného dôchodkového systému a všeobecného systému dôchodkového poistenia k 1. januáru kalendárneho roka. Vychádzajúc z obsahu petície je možné konštatovať, že predmet petície nespadá do pôsobnosti Ministerstva obrany Slovenskej republiky.(!)

    3.
    Pritom minister obrany bol o probléme informovaný už 26. júla 2022
    na spoločnom stretnutí verejných subjektov, ktorým boli pridelené dotácie z Ministerstva obrany SR na činnosť a na špecifické projekty na rok 2022. V diskusii o harmonizácii dátumov pre valorizáciu výsluhových dôchodkov minister obrany sa vyjadril, že táto téma by vyžadovala rozsiahlu politickú diskusiu a veľký zásah do celého systému sociálneho zabezpečenia, čo v konečnom dôsledku by mohlo byť kontraproduktívne.
    4.
    V rozhovore pre TASR 3.12.2022 minister obrany Naď povedal aj toto: Citujeme – “Neschválenie štátneho rozpočtu na rok 2023 by znamenalo zrušenie plánovaného zvyšovania platov vojakov v novom roku. Od schválenia rozpočtu sa odvíja aj plánované sedempercentné zvyšovanie platov vojakov i štátnych zamestnancov. Upozornil tiež na zvyšovanie nákladov spôsobených infláciou”. Koniec citácie.

…….Pán minister si bol a je teda plne a veľmi dobre vedomý toho, že tu máme zvyšovanie nákladov, ktoré je spôsobené infláciou, a preto sa zrejme stará aj o 7 % navýšenie platov profesionálnych vojakov, hoci inflácia už teraz dosiahla 14 %. No to, že bývalí profesionálni vojaci, teraz dôchodcovia, sú tiež postihnutí zvyšovaním životných nákladov, ktoré je spôsobené infláciou ale valorizované dôchodky majú len 6 mesiacov z kalendárneho roka, ho už ale vôbec nezaujíma a výslovne to nechce ani riešiť. A to aj napriek tomu, že v jeho podriadenosti je VÚSZ, ktorý má v popise aj starostlivosť o vojenských dôchodcov !
……V tom vidíme falošné a dvojtvárne správanie sa politika k podriadeným. Tým, ktorí ho držia pri politickej moci si nedovolí navrhnúť na rok 2023 zvýšenie platov len na pol roka, no vojenskí dôchodcovia sú mu už len na príťaž, tak s nimi podľa toho aj tak zaobchádza.
……Jedným slovom hanba a veríme, že tento postoj pána ministra primerane „ocení“ najmä široká  verejnosť, ktorá sa určite zaobíde bez „dojemnej“ starostlivosti ministra obrany, ale určite sa nezaobíde bez profesionálnych vojakov.
…….Petíciu, podľa zoznamu podporovateľov, podpísalo i mnoho súčasných a bývalých príslušníkov Ozbrojených zložiek – nie len vojakov, ale aj policajtov, colníkov, ZVJS, NBÚ, SIS, hasičov a horských záchranárov, ich  rodinných príslušníkov, pozostalých rodinných príslušníkov, vdov, vdovcov a siroty po VD a zapojilo sa tak do tejto výzvy.
……Nebol to žiadny náš politický program, jediným cieľom bolo dosiahnutie rovnosti pred zákonmi, čo nám v konečnom dôsledku malo pomôcť aj pri riešení negatívnych dopadov, spôsobených prudkým zvýšením  spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov o polroka skôr, tak ako je tomu u civilných dôchodcoch.
…...Prístupom orgánov, ako je Minister obrany a Minister vnútra, sa z tejto Výzvy stáva politická záležitosť zasahujúca a zaťahujúca potenciálnych voličov do požiadavky o predčasné voľby.
A nedivte sa pán minister, petícia príde znova.

Ešte raz, a opäť, ďakujeme podporovateľom petície.
Organizátori petície

Pocta neznámemu vojákovi

Súvisiace články:

Petícia-záver MVSR

Termín valorizácií diskriminuje vyslúžilcov

MO SR má nás VD plné zuby?